Където инфлуенсърите и брандовете споделят

Meta обяви нови инструменти за монетизация, абонаменти в Instagram и нови опции за NFT

0

От 1-ви до 7-ми ноември се провежда Седмица на създателите в Meta. По време на демонстрационните събития и панели Meta обяви и някои нови функции за създателите на съдържание, като нови възможности за монетизиране и нови инструменти за улесняване на създаването и продажбата на NFT.

Instagram прави абонаментите за фенове достъпни за всички създатели на съдържание в САЩ, които имат над 10 хиляди последователи. Тази промяна ще даде възможност на много повече хора да монетизират своята аудитория. Срещу месечна такса от 0,99 до 99,99 долара, членовете ще получават достъп до специални live видеа, постове и сторита. А в коментарите ще се появяват и баджове до имената им, които ще помагат на създателите да разпознават своите фенове.

Instagram няма да взима процент от печалбите от абонаментите на този етап. Но 30% от таксите ще отиват при Google и Apple заради покупките в приложението. Останалите 70% ще бъдат за създателите на съдържание.

Meta също така пуска нови подаръци в Instagram Reels, които ще позволят на зрителите да изпращат виртуални подаръци на създателите като дарение. Те наподобяват Facebook Stars, но в различна форма, като тези по-илюстративни и анимирани видове подаръци потенциално ще привличат повече внимание и ангажираност. В момента функцията се тества само в САЩ.

Meta иска да се облегне още повече на NFT и дигиталното изкуство, чрез нов процес, който ще позволи на потребителите да създават и да продават NFT в Instagram.

В допълнение, Meta също тества видео дигитални колекционерски предмети в Instagram и добавя поддръжка за блокчейна Solana и портфейла Phantom, в допълнение към блокчейните и портфейлите, които вече поддържа.

Ако метавселената се реализира успешно, купуването и продаването на дигитални артикули също ще стане много по-печелившо. Заради това Meta поставя фокус върху създателите и печалбата им, за да ги подтикне да останат в платформите и да създават повече съдържание.

За България все още тези услуги не са активни, но българските фенове на американски създатели на съдържание вече могат да се абонират за допълнително съдържание в Instagram.

Няма коментари

Подобни