Изследването „Emotion Drives Brand Memory“ разкрива тайната на успеха в инфлуенсър маркетинга чрез емоционална ангажираност

09.07.2024

Маркетинговата агенция Influencer, специализирана в партньорства със създатели на съдържание, публикува ново изследване, демонстриращо ефективността на емоционалната ангажираност в кампаниите за инфлуенсър маркетинг. Проучването, проведено съвместно с фирмата за проучвания Element Human, анализира данни от 9,200 участника в 50 теста, обхващащи 17 бранда от различни сектори.

Сред ключовите изводи, изследването установи, че съдържанието, създадено от инфлуенсъри, значително увеличава познаваемостта на марката, с 50% средно увеличение и до 204% в най-успешните кампании. Спонтанната познаваемост също се е увеличила драматично, със средно увеличение от 245% и увеличение на познаваемостта от пръв поглед с 282%.

Според проучването, ключът към тези впечатляващи резултати се крие в емоционалното въздействие на съдържанието, създадено от инфлуенсъри. Средно 12% от аудиторията показват емоция по време на съдържанието, като пиковите емоционални реакции достигат 33%. Най-ефективното съдържание предизвиква емоционални реакции у до 59% от зрителите средно, а в някои случаи пиковата емоционална ангажираност достига 99%.

Изследването показва, че продължителната емоционална ангажираност е ключова за успеха на марката. За всеки допълнителни пет секунди на повишена емоционална интензивност, проучването отчита:

  • 4% увеличение на доверието в марката
  • 1.7% увеличение на възприеманото качество
  • 2% подобрение в запаметяването на марката
  • 4% увеличение на разглеждането на марката

Метриките за внимание също играят важна роля, като средно аудиторията отделя 13.8 секунди на съдържание от инфлуенсъри в социалните мрежи. Това взаимодейства със значителни увеличения в познаваемостта на марката. Проучванията на подсъзнателното въздействие чрез Тестове за Имплицитна Асоциация разкриват значителни увеличения в положителните асоциации и намаления в негативните асоциации за различни характеристики на марката, като автентичност, високо качество, релевантност и надеждност.

Изследването също така подчертава ефективността на съдържанието, създадено от инфлуенсъри, в маркетинговата фуния. Средно проучването отчита:

  • 43% увеличение на благоприятността към марката
  • 38% увеличение на разглеждането на марката
  • 40% увеличение на намерението за покупка
  • 37% увеличение на вероятността за препоръка

Докладът на Influencer акцентира върху създаването на съдържание, което генерира продължителни емоционални реакции. Успешните кампании изискват дълбоко разбиране на целевата аудитория, внимателен подбор на създателите и разработка на завладяващи разкази с емоционални тригери.

Проучването включва примери, които демонстрират тези принципи в действие. Например, кампания за Health-Ade комбуча с участието на създателя @courtneysarracino в TikTok постигна 645% увеличение на познаваемостта и 220% увеличение на възприеманото доверие. Друга кампания за Costa Coffee, с участие на @the_bakeking в Instagram, доведе до 51% увеличение на познаваемостта и 44% увеличение на намерението за покупка.

Източник: https://www.netinfluencer.com/

Абонирай се за инфлуенсър новини

Обещаваме да изпращаме само новини и информация за инфлуенсъри и брандове от България и света

Ние не спамим!

Оставете първия коментар

Тази статия може да ви хареса:
Студен чай Lipton се превърна в най-обсъждания бранд по време на Sziget Festival 2023, благодарение на 30 инфлуенсъри и свежи активации