8 съвета за работа с инфлуенсъри, ако бизнесът ви стартира през 2023 г

Маркетингът с инфлуенсъри е във възход през последните няколко години и няма признаци да се забави през 2023г. Тъй като все повече брандове се обръщат към инфлуенсъри, за да популяризират своите продукти или услуги, е важно да знаете как да работите ефективно с тях, за да постигнете най-добри резултати. В тази статия ще споделим осем съвета за работа с инфлуенсъри през 2023 г., особено ако за първи път ще работите със създатели на съдържание.

1. Определете целите и целевата си аудитория
Преди да започнете да работите с инфлуенсъри, е важно да определите целите и таргет аудиторията си. Какво се надявате да постигнете с маркетинга с инфлуенсъри ? Искате ли да повишите осведомеността за марката, да стимулирате продажбите или нещо друго? Коя е вашата целева аудитория? В каква възрастова група попадат какви интереси имат? Ясното разбиране на вашите цели и целева аудитория ще ви помогне да изберете правилните инфлуенсъри, с които да работите. Помнете, че работата с инфлуенсъри само подпомага вашите маркетингови цели и рядко се използва самостоятелно.

2.Изберете правилните инфлуенсъри
Не всички инфлуенсъри са еднакви. Когато избирате инфлуенсъри, с които да работите, трябва да вземете предвид фактори като тяхната ниша, обхват, степен на ангажираност и автентичност. Искате да работите с инфлуенсъри, които имат истинска връзка с аудиторията си и които съответстват на ценностите на вашата марка. Също така е важно да вземете предвид вида на съдържанието, което създават, и дали то съответства на вашата марка. Чак тогава обърнете внимание на броя последователи. Той не е ключов за вашия избор.

3.Изграждане на взаимоотношения
Изграждането на взаимоотношения с инфлуенсърите е от ключово значение за успешния маркетинг с тях. Искате да създадете взаимоотношения, основани на доверие и взаимна изгода. Ангажирайте се с инфлуенсърите в социалните медии, споделяйте тяхното съдържание и им предлагайте стойност. Не се обръщайте към тях само когато имате нужда от нещо. Изграждането на силна връзка с инфлуенсър изисква време и усилия, но може да се отплати в дългосрочен план. Канете ги на събития, изпращайте им редовно подаръци с новите ви продукти или изненади, когато е подходящо.

4.Предоставяйте ясни насоки
Когато работите с инфлуенсъри, е важно още в началото да заявите какво очаквате от тях. Това включва подробности, като например какво се изисква от тях, какъв тип съдържание искате да създават и каквито и да било правни изисквания. Уверете се, че сте ясни и им давате достатъчно творческа свобода, за да направят съдържанието по свой начин.

5.Измерване и анализ на резултатите
Измерването и анализирането на резултатите от маркетинговите кампании с инфлуенсъри е от решаващо значение за разбирането на тяхната ефективност. Проследявайте показатели като степен на ангажираност, обхват и продажби. Трафик на сайта ви, конверсии, ако сте задали предварително някакви задачи. Използвайте тези данни, за да усъвършенствате подхода си и да направите подобрения за бъдещи кампании.

6. Използвайте афилиейт маркетинг

Все повече инфлуенсъри споделят линкове към продукти и услуги, от чиято продажба печелят процент. Веднъж платено съдържанието им носи доверие за вашия бранд, но стимул с % от продажбите ги превръща във ваши посланици за бъдещи периоди.

7. Натрупайте опит преди да пробвате нещо ново като LIVE SHOPPING

Все по-актуално е да се продава в реално време чрез стрийминг и участие на популярни личности, но за да стигнете до този етап, добре е да сте поработили с инфлуенсъри поне няколко месеца в различни кампании, за да разберете динамиката, интереса към тях и как да организирате нови активности с тях като Live Shopping.

8.Бъдете в крак с новостите
И накрая, от съществено значение е да сте в час с най-новите тенденции и най-добри практики в маркетинга на инфлуенсърите. Пазара на инфлуенсърите непрекъснато се развива и това, което е работило миналата година, може да не работи тази година. Следете новините в бранша и посещавайте конференции или нетуъркинг събития, за да сте информирани. Вдъхновявайте се от чужбина, но винаги с мисъл за вашия пазар.

В заключение, работата с инфлуенсъри може да бъде мощен инструмент за популяризиране на вашата марка през 2023 г. , независимо дали стартирате сега или сте вече години на пазара. Като следвате тези осем съвета, можете да увеличите шансовете си за успех и да изградите силни взаимоотношения с инфлуенсърите, които ще бъдат от полза за вашата марка през следващите години.

Абонирай се за инфлуенсър новини

Обещаваме да изпращаме само новини и информация за инфлуенсъри и брандове от България и света

Ние не спамим!

Оставете първия коментар

Тази статия може да ви хареса:
Марина Христова – Бизнес, самоусъвършенстване, лайфстайл