9 ползи от работата с нано и микроинфлуенсъри

Все по-често наблюдаваме не само търсене, но и реално реализирани кампании с множество нано и микроинфлуенсъри в България, затова решихме да напомним отново за 9 ползи от работата с по-малки профили и създатели на съдържание, да фокусираме вниманието си върху това как те могат да засилят вашата разпознаваемост, ангажираност с потенциални клиенти и разбира се продажби.

1. Специализирана или аудитория, която се вълнува от определена ниша

Едно от най-големите предимства на работата с нано и микроинфлуенсъри е тяхната нишова аудитория. Въпреки че тези инфлуенсъри имат по-малко последователи в сравнение с големите имена в индустрията, техните последователи са по-вероятно да бъдат активни и заинтересовани от конкретната тема, продукти и мислене. Това означава, че когато работите с тях, можете да постигнете по-висок процент на ангажираност и по-голям успех в привличането на потребители.

2. По-голяма ангажираност

Заради по-малкия брой последователи, нано и микроинфлуенсърите могат да отделят повече време и внимание на своите последователи. Това означава, че те могат да разговарят повече със своята аудитория, да отговарят на коментари и създават по-дълбоки взаимоотношения с тяхната общност, което води до по-голямo доверие и вярност към бранда, който се рекламира. Възприема се като истинска препоръка, а не толкова като реклама срещу заплащане, както е при големите имена сред инфлуенсърите.

3. По-достъпни цени

Един от ключовите фактори, които правят работата с нано и микроинфлуенсъри изгодна, е по-ниската цена на сътрудничеството. В сравнение с големите инфлуенсъри, които често изискват високи суми за рекламиране на продукти или услуги, нано и микроинфлуенсърите обикновено предлагат изненадващо ниски цени, затова е съвсем лесно да се работи с много на брой такива. Това е особено полезно за стартиращи, малки и средни бизнеси с ограничен бюджет, които искат да извлекат максимална стойност от своята кампания с инфлуенсъри.

4. Автентичност и доверие

Една от най-ценните характеристики на нано и микроинфлуенсърите е тяхната автентичност. Те са често обикновени хора, които споделят лични и искрени мнения и преживявания. Това ги прави много по-близки с техните последователи, които се идентифицират с тях и им вярват. Когато нано или микроинфлуенсър препоръча продукт или услуга, то носи със себе си доза оригиналност и доверие, което може да има значителен ефект върху последователите. Рядко ще ги видим в телевизионни или билборд реклами, което ги превръща в един от нас.

5. По градове

За разлика от по-големите инфлуенсъри, нано и микроинфлуенсърите често се фокусират върху конкретни географски области или местни общности. Това е отлична възможност за брандовете, които искат да насочат вниманието си към конкретен пазар или целева група. Работата с местни инфлуенсъри може да помогне на компаниите да утвърдят мястото си на пазара и да се свържат със своите потенциални клиенти в дадената област, както и да ги канят на локални събития, посещения на магазини или при друг тип нужда от физическо присъствие.

6. Различни са, не са по калъп

Нано и микроинфлуенсърите се отличават с креативността и уникалността на съдържанието, което създават. Те обикновено не следват стандартни формули и имат свой индивидуален стил и гледна точка. Това предоставя възможност за брандовете да бъдат част от по-оригинални и интересни кампании, които се отличават от масовите реклами. Работата с тях дава възможност за по-творчески подход и иновативни идеи, стига да им се доверят, разбира се.

7. Дългосрочно партньорство с ограничен или без бюджет в кеш

За разлика от краткотрайните сътрудничества с макро инфлуенсърите, работата с нано и микроинфлуенсъри често може да се превърне в партньорство. Поради по-индивидуалния подход, брандовете имат възможност да развият постоянна връзка с инфлуенсъра и неговата аудитория. Такова продължително сътрудничество води до утвърждаване на бранда в съзнанието на потребителите.

8. Феновете им повече  споделят съдържанието, защото го харесват или им носи полза и вдъхновение

Нано и микроинфлуенсърите често имат по-висок процент на споделяне на съдържание в сравнение с макро инфлуенсърите. Поради по-силната връзка със своите последователи, те могат да вдъхновят повече хора да споделят съдържанието им. Това може да допринесе за по-голямо разпространение на маркетинговите съобщения и увеличение на видимостта на бранда.

9. По-малка конкуренция с други бизнеси в профилите им

На пазара на големите инфлуенсъри, конкуренцията е ожесточена и плащате високи суми, за да бъдете забелязани. В случая на нано и микроинфлуенсъри обаче, конкуренцията е по-малка и по-лесно може да се постигнете желаните цели срещу ограничен бюджет. Това дава възможност на малките и средните бизнеси да се възползват от инфлуенсър маркетинга и да се отличат сред своите конкуренти.

В заключение работата с нано и микроинфлуенсъри може да бъде изключително полезна за бизнесите, които искат да постигнат по-индивидуално и автентично въздействие със своята аудитория. Ако сте бизнес с по-малък бюджет (до 1500 лв на месец) и търсите нови начини за реклама, разгледайте възможността да си сътрудничите с нано и микроинфлуенсъри – те могат да се окажат ключът към успеха и по-доброто представяне на бранда ви както пред познати, така и пред нови клиенти.

*Наноинфлуенсъри са с до 10 000 последователи, докато микроинфлуенсъри са от 10 000 до 100 000 последователи в рамките на 1 социална мрежа.

Очаквайте материал и по темата за ползите от работа с големите и най-разпознаваеми инфлуенсъри!

Автор: Красимир Харалампиев

Абонирай се за инфлуенсър новини

Обещаваме да изпращаме само новини и информация за инфлуенсъри и брандове от България и света

Ние не спамим!

Оставете първия коментар

Тази статия може да ви хареса:
Talent Media Bulgaria